Selecteer een pagina

IEDEREEN WORDT ALS LEVENSKUNSTENAAR GEBOREN

Alleen we leren zoveel mooie dingen af.
Het is nu de tijd om te doen wat je echt wilt!

Moeiteloos leven

Open-minded , speels, nieuwsgierig en creatief. Die zijn voor mij in de plaats gekomen van perfectionisme, schuld & schaamte en doen zoals het heurt. Daardoor is mijn leven nog moeitelozer geworden, krijg ik dingen voor elkaar die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Word ik blij van wat ik doe. Ik  woon in een prachtige boerderij in de stilte van de Achterhoek. Samen met mijn gezin en de dieren. Ik leef een prachtig leven, en dat deel ik graag met jou.

Eigenwijs mezelf

Mijn naam is Esther Ardon. Of ik mezelf een levenskunstenaar vind? Jazeker! Dat is niet altijd zo geweest. En nog kan ik af en toe wel een stemmetje in mijn hoofd horen als ik iets positiefs over mezelf vertel. Want een levenskunstenaar zijn is iets heel positiefs.

Voor mij is een levenskunstenaar iemand die doet wie zij is. Dat klinkt een beetje apart. Zijn wie je bent is voorwaarde. Maar je kunt ook in je droomwereld zijn wie je bent. Dat je ligt te fantaseren dat je gelukkig bent, maar ondertussen niet dat leven leidt wat daar bij hoort. Zijn wie je bent is meer dan dat. Dat gaat over het leiden van je leven, zoals jij dat wilt. Zoals jij dat wenst. Zoals het jou het meest gelukkig maakt. En dat het moeiteloos lijkt te gaan, hoort daar voor mij ook bij. Ik schrijf bewust “lijkt”, want het gaat soms pas echt moeiteloos als je wat hobbels hebt genomen. Wat angsten onder ogen hebt gezien. Je schaamte doorleefd hebt. En gerouwd hebt om wat je los mocht laten. En op reis gaat naar de mooiste bestemming. Of maandelijks wel die massage en selfcare boekt. Of dat wat je nu al doet nog meer op jouw eigen wijze te vormen.

Levenskunst is te leren!

En dat is precies wat ik heb gedaan de afgelopen jaren. Na een val op het ijs, stond mijn leven letterlijk en figuurlijk stil. Ik kon een jaar lang bijna niets. Behalve me ellendig voelen. Ik was de levenslust kwijt. De verbinding met mijzelf.  En omdat ik niet de hulp kreeg die ik nodig had, had ik alleen mijzelf. Ik wist diep van binnen dat ik zelf de enige was die verantwoordelijk was om uit dit dal te klimmen, maar (met de stem van Gerard Joling): ik had er de kracht niet voor. Ik dacht bij mezelf, als ik het zelf niet kan, dan kan iemand anders mij het wel leren! Wie in mijn omgeving zijn echte levenskunstenaars?

Ik kon zo een rijtje van 10 opschrijven. En daar ging ik: ik heb het lijstje afgebeld, ben bij iedereen op bezoek gegaan en heb hen gevraagd “hoe zij het deden, dat leven”. En die lessen? Zoooo waardevol! En die gun ik jou ook. Ze hebben mij uit het dal geholpen waar ik inzat. De moed gegeven om een stapje verder te gaan. Mijn verlangens te voelen. En tot actie over te gaan. En plotseling heb ik een boek in wording, komen mensen bij me om van me te leren, om geïnspireerd te worden en mede te genieten van de fantastische plek waar ik woon. Dat mensen door de lessen ik bied echt de transformatie doormaken, dus niet alleen de eerste stappen zetten, dat vind ik geweldig. Want soms kan iets jouw leven echt veranderen. Je moet het alleen durven zien.

WANT WEET JE?

Als je een beetje op mij lijkt, zoek je dingen graag zelf uit. Google je je suf en weet je in theorie haarfijn te vertellen wat je zou moeten of kunnen doen. Maar daarmee doe je het nog niet. Ik heb in mijn leven vaak de moeilijke weg gekozen, door dingen zelf uit te zoeken. Maar toen ik de levenskunstenaars interviewde, en hiermee verklap ik al één waardevolle les: leerde ik van de besten. Waarom niet de kunst afkijken bij een ander, en het zelf op die manier gaan proberen. Ik zei vaak tegen mijn kinderen: door te proberen kun je leren. En nu is mijn motto: learning by doing. Ik leer je hoe je aan de slag gaat, hoe je stappen gaat zetten, hoe je jouw droomleven realiseert. Door het te doen!

Het start met de vraag: wat wil ik echt? En heb je hier antwoord op, ook al is het maar het woordje “anders” of “dit in elk geval niet”, dan is dat een startpunt. En oooohhh wat ga ik graag met je aan de slag. Want hoe meer mensen ik kan helpen om hun mooiste leven te leiden, hoe dichterbij wereldvrede komt. Ja mijn missie is niet klein. 😉

Ga ik jou ontmoeten?

Kijk gauw bij mijn aanbod, ik weet zeker dat ook jij er door geïnspireerd raakt! Geluk zit in jezelf, maar ik ben nog gelukkiger als ik het kan delen! Tot snel?

NOG MEER WETEN OVER MIJ?

Mijn levenspad is in mijn ogen ongewoon. Uniek. Net zoals dat van jou. Net als jij, ben ik anders dan alle anderen. Nou geldt dat voor iedereen, echt. Maar zo zag ik het niet altijd. Door ogen van anderen zal ik wellicht een normaal kind zijn geweest, met normale hobby’s en normale keuzes. Geen idee. Ik weet dat ik me aangepast heb. Jarenlang. Ik wist niet beter. Ik ging een studie fysiotherapie doen, omdat de vrouwen in mijn familie veelal in de zorg werkten. Ik vond de studie gaaf, maar ik denk dat studeren in de nineties überhaupt gaaf was, wat je ook deed. Ik ging op mijn achttiende wel op kamers, hoewel de busverbinding prima was. Mijn moeder overleed na een ellendig ziekbed toen ik 20 was, en zij 49. Het leven kan te kort zijn!

Ik had de drive om nieuwe paden in te slaan. Dus toen mijn studiemaatjes in het ziekenhuis, of in Duitsland op stage gingen, ging ik ontwikkelingswerk doen in Sri Lanka. Ik was nog nooit in het buitenland geweest, maar op mijn eenentwintigste ging ik naar een land waar kinderen mishandeld werden, vastgebonden, mensen die dood gingen onverzorgd bleven, corruptie normaal was, je werd gezien als rijke blanke en werd opgelicht waar je bij stond. De cultuurshock die ik ervaarde was pas bij terugkomst in Nederland het grootst.

Eenmaal aan het werk als fysiotherapeut was ik na een dag werken kapot. Ik had nog nooit van hoogsensitiviteit gehoord, maar nu weet ik dat ik de energieën van anderen gemakkelijk oppik. Ik voelde me een tankstation waarbij er geen nieuwe aanvoer van energie was. En daarom ging ik snel op zoek naar een ander vak. Een vak met kortere en minder intensieve contacten. Ik ontdekte dat het voor mij heel gemakkelijk was om te switchen, ik leerde het nieuwe vak snel. Later ontdekte ik dat ook daar een term voor was: hoogbegaafdheid.

Wat ik wel weet, is dat ik nu al een aantal jaren steeds meer mezelf ben, durf te zijn, laat zien. Ook in mijn werk als ambtenaar. En mensen zeggen nu wel tegen mij dat ik echt anders ben. Dat ik anders doe. Dat ik anders denk. En niet iedereen vindt dat leuk. En laat ik daar nu sch*t aan hebben 😉

Ik denk dat ik als kind heel normaal heb gedaan, precies gedaan wat er van mij verwacht werd. En dat ik af en toe los moest, omdat het keurslijf me niet paste. En nu ik richting de middelbare leeftijd ga, ahum, richting de 50, blijf ik zo veel mogelijk spelen, los, onafhankelijk van mijn omgeving. Dus ook in het gemeentehuis. Dus ook bij beroemde mensen, ik noem maar wat. Ik blijf mezelf. Ik zie het leven als avontuur, en blijf mezelf elke dag opnieuw uitvinden. Ik vind het bijvoorbeeld ontzettend leuk om op reis te gaan. Of naakt te lopen. Of nieuwe dingen te doen, zoals in een ijsbad stappen. Ik ben nieuwsgierig.

Dat anderen lange tijd hetzelfde doen, is prachtig. Maar niet mijn cup-of-tea. Ik ben divers, heb een alfabet aan beroepen gehad. En ik vind het heerlijk om iets nieuws te leren. Zo gaat dat met mij, never a dull moment. Wanneer ik iets nieuws heb geleerd, dan deel ik het graag. Vol passie en enthousiasme. Zo zijn er al heel veel mensen aan een nieuwe hobby geholpen. Zoals het mandala’s stippen op stenen. Mijn manier van mediteren. En tegelijkertijd iets moois maken.

Er is nog veel meer te vertellen en te delen, en dat doe ik graag op de inspiratie-avonden die ik organiseer. Volg me vooral op social media, want daar deel ik regelmatig wat me bezighoudt.

Pin It on Pinterest